Nieuws

De nieuwe EU-strategie voor dierenwelzijn voor de komende vijf jaar biedt weinig of geen nieuwe maatregelen. Aan de zorgen van een meerderheid (64%) van de Europese bevolking over dierenwelzijn wordt niet tegemoet gekomen.

Stilstand

Dat is de reactie van de WSPA (World Society for the Protection of Animals) op nieuwe EU-beleid op het gebied van dierenwelzijn. “Er is een duidelijk gebrek aan ambitie. Hiermee komt de ontwikkeling van Europees beleid op het terrein van dierenwelzijn feitelijk tot stilstand. Uitermate teleurstellend en te meer zo, omdat de Nederlandse regering zelf geen enkel beleid ontwikkelt maar steeds verwijst naar de EU”, aldus Ruud Tombrock, directeur van WSPA Benelux.

Strategie

De nieuwe strategie voor dierenwelzijn, vandaag in Brussel gepresenteerd, legt de nadruk op betere naleving van bestaand beleid en komt slechts met vrijblijvende aanvullende maatregelen, zoals training en consumentenvoorlichting. “Er wordt niets gezegd over nieuwe wetgeving op belangrijke terreinen als veetransport, het klonen van dieren voor voedsel en het testen van cosmetica op dieren. In de strategie wordt verder met geen woord gerept over de verantwoordelijkheid van voedingsproducenten en detailhandel voor dierenwelzijn”, aldus Tombrock.

Gezelschapsdieren

Het valt WSPA vooral tegen dat er geen standaarden worden voorgesteld voor dieren, met name gezelschapsdieren zoals honden en katten, die nu nog niet onder Europese verantwoordelijkheid vallen. “En dat terwijl de EU volgens internationale afspraken verplicht is actie te ondernemen wat betreft dierenwelzijnsproblemen. Ook wetenschappelijk is aangetoond dat dit hard nodig is.” Al met al is WSPA opnieuw ernstig teleurgesteld door de visieloosheid en het gebrek aan politieke wil van de Europese Commissie om verdere voortgang te boeken op het terrein van dierenwelzijn. “Op deze manier blijven honderden miljoenen dieren in en buiten de voedselketen onnodig lijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.