Nieuws

Fokverbod zieke rashonden

Nederlandse hondenverenigingen hebben een verbod ingevoerd op het fokken van honden die aantoonbaar lijden aan één of meerdere ernstige aandoeningen. Een DNA-afstammingscontrole wordt verplicht. Hiermee willen hondenverenigingen de gezondheid en het welzijn van rashonden in Nederland verbeteren.

Gezondere rashond

Deze koerswijziging is aangenomen door een overgrote meerderheid van de Nederlandse hondenverenigingen op de Algemene Vergadering van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, de koepelorganisatie van rashondenverenigingen, op donderdag 24 mei jongstleden. Vicevoorzitter John Wauben van de Raad van Beheer spreekt van een historisch besluit. “Na jaren van intensieve discussies hebben hondenfokkers besloten een grote stap te zetten op weg naar een gezondere rashond”, aldus Wauben.

Strengere voorwaarden

Naast het verbod op het fokken met zieke rashonden, komen er strengere voorwaarden ter bevordering van het fokken van lichamelijk en mentaal gezonde honden. Bij het keuren van rashonden worden ook de gezondheid van honden en een gedragscode voor keurmeesters in acht genomen. Verder kunnen keurmeesters honden met ernstige afwijkingen diskwalificeren. DNA afstammingscontrole is het sluitstuk voor het nieuwe en strengere fok- en gezondheidsbeleid.

Toekomstvisie

De nieuwe maatregelen passen binnen de toekomstvisie van de Raad van Beheer op weg naar een gezonde rashond als geheel. De Raad van Beheer investeert veel in gezond- en welzijnsonderzoek in samenwerking met de universiteiten van Utrecht en Wageningen, en in landelijke fokkersopleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.