Nieuws

Gevaren hondsdolheid onderschat

Hondsdolheid komt in meerdere landen voor en is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet. Omdat er jaarlijks naar schatting duizenden dieren uit het buitenland worden ingevoerd, zit hier een mogelijk risico. Maar het rabiësvirus kan ook op vakanties worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit.

Informatiecampagne

Om reizigers hiervan bewust te maken roept de NVWA op om voorzichtig te zijn. De tips voor reizigers staan in een nieuwe flyer van de NVWA ‘Ken je Grenzen, pas op voor hondsdolheid’. Op internet staat achtergrondinformatie over de gevaren van rabiës, hoe het herkend kan worden bij mens en dier en hoe besmetting kan worden voorkomen.

Hondsdolheid vastgesteld

Nadat de NVWA op 15 februari bij een 8 weken oude pup in Amsterdam hondsdolheid had vastgesteld, is uitvoerig onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingen met dit rabiësvirus. Door dit onderzoek kan nu vrijwel zeker worden vastgesteld dat geen andere dieren of mensen een besmetting hebben opgelopen met dit dodelijke virus. Bij de besmetting in Amsterdam was het een hond die was meegenomen uit Marokko. Tientallen dieren en mensen die in contact zijn geweest met het hondsdolle dier hebben een behandeling ondergaan om een mogelijke besmetting te voorkomen.

Besmetting

De pup had zijn baasje meerdere keren gebeten. Door een intensieve behandeling kon ook besmetting bij de man worden voorkomen. Door oplettendheid van de dierenarts en snel optreden van de NVWA en de GGD Amsterdam lijkt de besmetting geïsoleerd gebleven. Maar het geval in Amsterdam staat niet op zich. Veel mensen reizen naar het buitenland en komen in contact met dieren, wat besmettingsrisico’s met zich meebrengt als niet de juiste voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen. In Londen is eind mei nog een vrouw overleden aan rabiës, nadat ze op haar vakantieadres was gebeten door een hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.