Nieuws

Welzijnsproblemen bij reptielenbeurzen

Een studie naar onder meer het dierenwelzijn op beurzen voor reptielen en amfibieën in Europa laat zien dat hier het nodige aan mankeert. De dierenbeschermingsorganisatie Eurogroup for Animals roept op basis van deze studie op tot een EU-breed verbod.

Beurzen tegen het licht gehouden

In opdracht van verschillende dierenbeschermingsorganisaties waaronder Eurogroup for Animals en de Britse organisaties ‘Animal Protection Agency’ en ‘International Animal Rescue’ heeft een team van Britse en Australische onderzoekers een onderzoek uitgevoerd naar het welzijn van reptielen en amfibieën op beurzen. Naast dierenwelzijn werden ook de risico’s op het verspreiden van zoönosen en de risico’s op het vergroten van de invasieve exoten problematiek beoordeeld. De rapportage van het onderzoek bevat een literatuuroverzicht en de resultaten van de waarnemingen op beurzen in Engeland, Duitsland en Spanje.

Stressverschijnselen

Gedurende de bezoeken aan de drie beurzen werden 1533 waarnemingen gedaan. In meer dan de helft van de gevallen werd stressgerelateerd gedrag waargenomen zoals hyperactiviteit en ontsnappingsgedrag en het opblazen van het lichaam. De onderzoekers geven aan dat het waargenomen stressgedrag mogelijk te wijten was aan het gebrek aan schuilmogelijkheden en de vaak kleine verblijven die gebruikt worden op beurzen. Naar aanleiding van het onderzoek roept Eurogroup for Animals op tot een verbod op dit soort beurzen in de EU.

Bron: Dierenwelzijnsweb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.