Nieuws

Spreekuren exotische dieren

De Universiteit Utrecht houdt spreekuren voor bezitters van exotische dieren. Volgens de universiteit is er veel onwetendheid met betrekking tot het houden van reptielen, vogels en kleine zoogdieren, ook op het gebied van voeding.

Onwetendheid

In Nederland worden enkele honderdduizenden exotische kleine zoogdieren gehouden, een kwart miljoen reptielen en zo’n vijf miljoen exotische vogels. Een deel van deze dieren wordt, mede door onwetendheid, niet goed verzorgd. “Over het algemeen hebben de baasjes de beste bedoelingen, maar maken ze onbewust fouten in de verzorging“, zegt Nico Schoemaker, dierenartsspecialist vogels en kleine dieren.

Kosten

Hij denkt dat mensen zich vaak vergissen als het gaat om de kosten die bij het houden van reptielen komen kijken. De reptielen veelal niet zo heel duur, maar de kosten van een goed terrarium, de speciale uv-lampen en het geven van het juiste voer met de benodigde vitaminen, kunnen qua kosten aardig oplopen.

Voedingsproblemen

Bij vogels kunnen het voedingsproblemen zijn. “Niet iedere dierenwinkel is hier in gespecialiseerd, soms wordt er verkeerde voorlichting gegeven of zitten niet alle benodigde voedingsstoffen in één soort voer“, aldus Shoemaker. “Er is geen keurmerk voor dierenwinkels en er is geen regelgeving, dus aan verkeerde voorlichting hangen geen consequenties.” Dierenwinkels kunnen daarom ook aankloppen bij de universiteit voor het verkrijgen van informatie.

Discussie

Al jaren is er echter al discussie in Nederland welke exotische dieren wel of juist niet thuis mogen worden gehouden. De dierenartsspecialist van de Universiteit Utrecht wil zich niet verder in deze discussie mengen. “Feit is wel dat er mensen in Nederland zijn die de exotische dieren nu eenmaal hebben en het is dan ook belangrijk dat zij daarmee ook bij de dierenarts terecht kunnen“, alsdus Schoemaker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.