Nieuws

Aflatoxine-problemen in petfood

In Amerika bestaan problemen met schimmel in de maisoogst van 2012. In varkensvoer en melk werden al te hoge aflatoxine-gehaltes vastgesteld. De besmette mais blijkt ook te zijn verwerkt in petfood. Dit blijkt onder andere uit een recente terugroepactie door de Amerikaanse supermartktketen Hy-Vee. Zij riepen onlangs vijf private label-merken hondenvoer in acht staten terug door te hoge gehaltes aflatoxine in petfood. De oorzaak is besmette mais.

Droogte

“Het toxine komt meer voor in droge jaren”, zegt Ruth Comer, woordvoerder van Hy-Vee. “We kenden de ergste droogte in jaren, dus is het niet verrassend dat we grotere aflatoxine-problemen hadden dan in het verleden.”

Hoge concentraties verwacht

Aflatoxines is de meest voorkomende mycotoxine. Hoge concentraties aan aflatoxine werden al verwacht voordat er werd geoogst in het najaar van 2012. In september 2012, Iowa, Illinois, Indiana en Nebraska kregen van de Food and Drug Administration goedkeuring om het aandeel aflatoxine-besmette mais dat in diervoer gemengd mag worden, te verhogen.

Probleem

“Er is zeker meer aandacht dit jaar”, aldus Pet Tovey, directeur bij Pet Food Institute. “Dit is een groot probleem voor de petfood-industrie.” Het probleem komt niet alleen voor in Amerika. Het met aflatoxine besmette varkensvoer blijkt uit Servië te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.