Nieuws

Geen huisdieren in diervoer

In Nederland zijn er geen aanwijzingen voor aanwezigheid van huisdieren in voeding of veevoer. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek in Spanje.

Onderzoek

De Spaanse autoriteiten zijn in januari 2013 een onderzoek gestart naar aanleiding van een verdenking dat dode gezelschapsdieren verwerkt werden tot diermeel en dat deze verwerkte dierlijke eiwitten gebruikt zouden worden in de productie van voeder voor gezelschapsdieren. Uit het Spaanse onderzoek blijkt dat het diermeel (verwerkte dierlijke eiwitten) van het verwerkingsbedrijf geen honden-DNA bevat. Daarmee is voor de Spaanse autoriteiten dit spoor gesloten. Ook de verwerking van honden- en kattenvlees in gehakt is niet aangetoond.

Geen overtreding

In de Europese regelgeving, in Nederland via de Wet dieren geïmplementeerd, is het gebruik van gezelschapsdieren voor de productie van verwerkte dierlijke eiwitten ten behoeve van gebruik als diervoedergrondstof, verboden. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat in Nederland dit verbod wordt overtreden. Op 5 april is door de Spaanse autoriteiten gemeld dat er geen melding in het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) valt te verwachten omdat daar geen aanleiding toe is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.