Nieuws

ESBL’s bij gezelschapsdieren

Ook bij gezelschapsdieren zijn ESBL’s aangetroffen. Uitwisseling van ESBL-producerende bacteriën tussen mens en gezelschapsdier kan daarom niet worden uitgesloten.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van Cindy Dierikx, die 30 mei bij de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht gepromoveerd is.

ESBL’s

ESBL’s (extended spectrum beta-lactamasen) zijn enzymen die in staat zijn beta-lactam antibiotica af te breken waardoor bacteriën resistent worden. De andere belangrijkste groep enzymen zijn de AmpC beta-lactamasen.

Resistentie

Mensen blijken in toenemende mate bacteriën bij zich te dragen die resistent zijn tegen beta-lactam antibiotica, zoals penicillines en cefalosporines, zonder dat zij zelf antibiotica hebben gebruikt of in een ziekenhuis behandeld zijn. Daardoor kan behandeling van bacteriële infecties steeds lastiger worden. De bron van deze bacteriën is onbekend, maar kan besmet voedsel zijn.

Gezelschapsdieren

In het onderzoek zijn ook bij gezelschapsdieren en paarden ESBL-producerende bacteriën aangetroffen. Ook daar zijn overeenkomsten gevonden tussen resistentiemechanismen in bacteriën van gezelschapsdieren en mensen. Uitwisseling van ESBL’s tussen mens, gezelschapsdier en paard kan daarom niet uitgesloten worden.

Pluimvee

De beta-lactam resistente bacteriën zijn in de gehele vleeskuikenproductieketen aangetroffen en vooral op vleeskuikenbedrijven. Ook bleek dat in 94% van het kippenvlees in verschillende winkels in Nederland ESBL-producerende bacteriën zitten. Dit suggereert dat pluimveevlees een bron voor de mens kan zijn.

Maatregelen

Dierikx concludeert dat maatregelen om ESBL-producerende bacteriën in de vleeskuikenproductieketen te reduceren wenselijk zijn. De laatste jaren is er al veel verbeterd door een afname in het gebruik van antibiotica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.