Nieuws

Hondsdolle pups

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen weekend bij twee puppies uit hetzelfde nest hondsdolheid vastgesteld. Beide hondjes zijn meteen geëuthanaseerd. De GGD Rotterdam-Rijnmond en de GGD Zaandam zijn meteen gestart met contactonderzoek. Inmiddels hebben zij alle mensen die risicovol contact hebben gehad met de hondjes opgespoord en zo nodig gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. De honden komen uit een asiel in Bulgarije en zijn vermoedelijk een kruising met een Golden retriever.

Zoektocht

De NVWA spoort dieren op die in contact zijn geweest met deze hondjes. Naast honden kunnen andere dieren besmet zijn. In Bulgarije wordt nog gezocht naar de chauffeur en de bijrijder die de puppies hebben vervoerd.

Besmettelijk

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.

Gevaren onderschat

Omdat jaarlijks naar schatting duizenden dieren uit het buitenland worden ingevoerd, zit hier een mogelijk risico. Maar het rabiësvirus kan ook op vakanties worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit. Om reizigers hiervan bewust te maken roept de NVWA op om voorzichtig te zijn. De tips voor reizigers staan in de NVWA-flyer ‘Ken je Grenzen, pas op voor hondsdolheid’. Ook moeten mensen waakzaam zijn bij de aanschaf van honden waar de herkomst niet bewezen veilig is zoals bij rashonden. De ouders beschikken bijvoorbeeld wel over een gezondheidscertificaat, maar er bestaat een kans dat ze niet goed gevaccineerd zijn omdat er veel valse stempels in omloop zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.