Nieuws

Biologisch toch gezonder

Biologisch graan, groente en fruit bevatten een hoger gehalte aan antioxidanten dan ‘gewone’ voeding. Dat blijkt uit een meta-analyse van 343 publicaties van onder meer Carlo Leifert, hoogleraar Ecological Agriculture aan Newcastle University. De studie is in tegenspraak met eerdere meta-analyses.

Antioxidanten

Volgens onderzoekers van Newcastle University zou een overgang naar biologisch fruit, groente en granen en daarvan afgeleide voedingsmiddelen een extra hoeveelheid antioxidanten verschaffen. Dit stellen zij in een pasverschenen studie*. De gemiddelde niveaus van de antioxidanten in biologisch graan, groente en fruit liggen tussen de 19 procent (fenolen) en 69 procent hoger (flavanonen) dan de gehaltes in niet-biologische voeding. Andere antioxidanten liggen daar tussenin: stilbenen +28 procent, flavonen +26 procent, flavonolen +50 procent en anthocyanides +51 procent. Veel van deze bioactieve stoffen zijn in voedingsinterventies en epidemiologische studies in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hersenziekten en bepaalde vormen van kanker.

Mineralen en vitamines

De onderzoekers constateerden bovendien verschillen voor enkele mineralen en vitamines. Zo zit er 6 procent meer vitamine C in biologische producten. Aan de andere kant werd 15 procent minder vitamine E aangetroffen. Verder bleken in gangbare gewassen vier maal vaker residuen van pesticiden voor te komen. Ook zat er in biologische gewassen een gemiddeld 48 procent lagere concentratie van het giftige metaal cadmium.

* Het artikel ‘Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses’ verscheen in de juli-editie van het British Journal of Nutrition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.