Nieuws

Verhoogde mycotoxinegehaltes mais

De maisoogst in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland wordt gekenmerkt door verhoogde gehaltes aan mycotoxinen. Waakzaamheid is geboden bij mais. Dit meldt Bemefa, die in samenwerking met Synagra een monitoring uitvoerde. Deze jaarlijkse monitoring richt zich specifiek op de aanwezigheid van mycotoxinen in mais onmiddellijk na de oogst.

EWS

Het Early Warning Systeem (EWS) is een initiatief dat jaarlijks voorzien wordt naast het lopende monitoringplan. Hierbij worden onmiddellijk na de oogst gegevens verzameld over mais van Belgische origine uit de omringende landen, om vervolgens analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de verbruikers van maïs. Dankzij de medewerking van de leden van Bemefa en Synagra werden er voor 2014 158 monsters onmiddellijk na de maïsoogst geanalyseerd, 3 keer meer dan in 2013.

Vochtig en warm weer

De uitstekende groeicyclus van mais heeft ervoor gezorgd dat er in 2014 uitzonderlijke opbrengsten werden behaald. Maar in vergelijking met de voorgaande jaren tonen de analyseresultaten hogere contaminaties van DON en ZEA aan, wat de sector toeschrijft aan het vochtige en warme weer tijdens de bloeiperiode. Ook al werden er geen overschrijdingen van de indicatieve richtwaarden vastgesteld op niveau van voedermiddelen, roept de sector op tot voorzichtigheid. “De analyseresultaten tonen dit jaar duidelijk verhoogde waarden aan voor DON en ZEA. Nu de prijsrelatie tussen tarwe en mais eerder de consumptie van mais aantrekt, is het toch oppassen dat op voederniveau de aanbevolen richtwaarden niet overschreden worden. Een regelmatige monitoring is dus aanbevolen”, aldus Yvan Dejaegher, Directeur-Generaal van Bemefa. Volgens de sector is het vooral opletten bij formuleringen waar veel granen (tarwe, mais en bijproducten ervan) in zijn opgenomen.

Voor de fumonisines, HT2, T2, Aflatoxine B1 en OTA zijn de resultaten positief. Deze mycotoxines werden niet of in lage gehaltes teruggevonden in de maïsstalen. “We willen ook nog wijzen op het gevaar van OTA en het belang hierbij om zeker te zorgen voor goede opslagpraktijken en voldoende afkoeling en ventilatie na droging”, aldus Dejaegher. Een gedetailleerd overzicht van de analyseresultaten staat op de website van Bemefa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.