Nieuws

Hoge mycotoxinegehaltes mais

Steeds meer analyses van mais laten hoge gehalten aan Deoxynivalenol (DON) en met name Zearalenone (ZEA). Dit meldt Panagro in een persbericht. Uit zowel Duitsland, Frankrijk, België en Nederland komen waarschuwingen voor hoge mycotoxinegehaltes. Uit de laatste analyses (LCMSMS) blijkt dat deze monsters meerdere mycotoxinen bevatten. Daarbij worden ook hoge gehalten aan secundaire metabolieten gevonden en gemaskeerde mycotoxinen zoals 15-Acetyldeoxynivalenol en DON 3-glucoside.

Problemen

De verwachting is dat de hoge gehaltes aan mycotoxinen vooral tot problemen zullen leiden op bedrijven met reporoductieve dieren, zoals zeugen, melkkoeien, melkgeiten, schapen en pluimveemoederdieren. Ook in de opfokperiode van deze dieren dient rekening te worden gehouden met mycotoxinen, omdat de invloed daarvan later ook nog zichtbaar is, meldt Panagro. “Een goede monstername en de juiste analysemethode zijn belangrijk om een goede interpretatie te kunnen geven aan de gevonden waarden. De Spectrum 380-analyses – LCMSMS  – zijn een belangrijk hulpmiddel daarbij.”

Deactiveren

Om mycotoxinen te deactiveren heeft Panagro Mycofix in het assortiment. “De werking van Mycofix berust op vijf belangrijk eigenschappen,namelijk: de binding van met name aflatoxinen en ergotalkaloïden, Het reduceren van DON met de levende BBSH-bacterie, het deactiveren van ZEA met behulp van een enzym, ondersteuning van de lever met sylimarine (mariadistel) en het sturen van de immuniteit met een algenextract.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.