Nieuws

Veel te dikke honden bij show

Een kwart van de honden die meedoen aan de grootste hondenshow in Engeland, Crufts, is te dik. Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool hebben duizenden beelden geanalyseerd. Van 28 hondenrassen die deelnamen op de wedstrijd tussen 2001 en 2013 blijkt 26 procent van de honden overgewicht te hebben. De overige dieren zijn goed op gewicht, geen van de honden lijdt aan ondergewicht.

Zorgwekkend

80% van de mopshonden had in de wedstrijd overgewicht. Daarnaast waren de basset-honden (68 procent) en labradors (63 procent) ook vaak te dik. De onderzoekers noemen de uitkomst zorgwekkend, omdat de dieren die meedoen aan Crufts doorgaans worden gezien als de perfecte honden.

Beter beoordeeld

Tijdens de cursus ‘The truth about petfood’,  die vorig jaar werd georganiseerd, gaf Ronald Corbee (Universiteit Utrecht) al aan dat hij tot de schokkende bevinding was gekomen dat te dikke dieren over het algemeen beter werden beoordeeld door de keurmeesters. “Bij bijvoorbeeld mopshonden staat in de rasstandaard dat ze vierkant en compact moeten zijn. Daardoor zijn alle dieren van dat ras te dik.”
Rasverenigingen lijken weinig te doen aan dit probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.