Nieuws

Onderzoek naar dominantie

De rangorde in een groep honden is niet gebaseerd op agressie, maar op onderdanigheid. Een lager geplaatste hond in de rangorde vertoont signalen van onderdanig gedrag naar hoger geplaatste honden. Deze bevindingen zijn voor het eerst met metingen onderbouwd door onderzoekster Joanne van der Borg van Wageningen University en Utrechtse collega’s.

Onderzoek

In het onderzoek naar dominantie werd een groep honden op werkdagen bij elkaar geplaatst en ontwikkelde na verloop van enige maanden stabiele onderlinge relaties. “Door de uitwisseling van houdingen en gedragingen van de honden nauwkeurig te observeren en te analyseren, wisten wij een rangorde op te stellen. Deze blijkt rechtlijnig te zijn”, aldus de onderzoekers. Volgens de onderzoekers werd de geschiktheid van signalen als maat voor dominantie vastgesteld aan de hand van de uitwisseling van signalen tussen twee dieren. “Geschikte signalen zijn houdingen of gedragingen die binnen een relatie alleen van dier A naar B worden vertoond, en niet in omgekeerde richting. Op grond van de ontvangst van onderdanige signalen konden de honden geordend worden van hoog naar laag. Ze vormden een lineaire rangorde.”

Agressie

Volgens de onderzoekers ondersteunt de studie de opvatting dat de dominantie in een groep honden niet wordt bepaald door agressie, zoals veel hondeneigenaren en hondentrainers denken. “Agressie blijkt door ranghogere naar ranglagere honden te worden geuit, maar ook in omgekeerde richting van lager geplaatste naar hoger geplaatste honden. Signalen van agressie zijn daarom niet geschikt als maat voor dominantie”, stellen de onderzoekers.

Signalen

De studie toont aan dat de signalen van onderdanigheid van een hond, die een soortgenoot ontmoet, het beste af te lezen is aan de hand van de verlaging van de lichaamshouding, ten opzichte van de andere hond. Een andere uiting van de erkenning van de hogere status van de ander is het ‘zwabberkwispelen’. “Dit gedrag, vaak te zien bij jonge honden bij begroetingen, is een overdreven kwispel met wat brede uitslag, waarbij de achterhand vaak meebeweegt. Beide vormen van onderdanigheid zijn een uiting van ‘formele dominantie’, omdat de context niet uitmaakt.” De studie levert een bijdrage aan de kennis over de wijze waarop honden hun status ten opzichte van andere honden communiceren. “Dit is van belang bij het juist typeren van de rangrelatie tussen twee honden, en waarschijnlijk ook tussen mens en hond. Dat draagt bij aan het stellen van de juiste diagnose bij probleemgedrag en daarmee aan de verbetering van het welzijn van honden”, aldus de onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.