Nieuws

In een brief heeft staatssecretaris Sharon Dijksma antwoord gegeven op de vragen van de Tweede Kamer over een legaal en gezond fokbeleid. De aanleiding van deze vragen zijn de resultaten van onderzoek van het Kattengedragsadviesbureau. Uit dit onderzoek is gebleken dat een te vroege scheiding tot gedrags- en gezondheidsproblemen kan leiden.

Scheidingsleeftijd

“Wettelijk is omschreven dat kittens vanaf zeven weken van hun moeder gescheiden mogen worden. Terwijl dit onderzoek aantoont dat vijftien weken een betere termijn zou zijn voor de kitten”, zo stellen de onderzoekers. De scheidingsleeftijd van zeven weken is opgenomen in het Besluit houders van dieren. Dit is de minimale leeftijd. Onder bepaalde omstandigheden, zoals dieren die in een prikkelarme omgeving opgroeien en weinig met mensen in aanraking komen, is het wenselijk de dieren eerder dan 15 weken weg te halen. Indien de leeftijd verhoogd wordt, wordt het eerder scheiden dan de ideale adviesleeftijd strafbaar. Volgens de staatssecretaris is dit niet wenselijk.

1 reactie op “Scheidingsleeftijd van kittens blijft 7 weken

 1. Hallo.

  Wij hebben zelf een officiële cattery die aangesloten is bij TICA.
  Vaak zie je dat en dan vooral bij particuliere die kittens aanbieden dat ze kittens al uit huis plaatsen met 6 t/m 8 weken.
  Hier kan ik me heel boos over maken.
  Daar moet de politiek aandacht aan besteden en meer een verbod doen op particuliere fok.

  Want voor ontwikkeling van kitten is het belangrijk ( nu is dit per ras verschillend) om rond 7 weken kitten bij de moeder weg te halen met zekerheid dat kitten wel zelfstandig eet en drinkt. Laat je kitten langer bij de moeder dan nemen ze zowel de positieve als de negatieve punten van de moeder over. Kittens horen minstens tot 13 weken bij het baasje te blijven. Mensen moeten dan de zorg en vooral verantwoording verder op zich nemen. Hierbij dan ook met 9 weken en 12 weken laten enten en chippen. Helaas doordat er heel veel mensen zijn die hun katten niet hebben laten helpen komen er nestjes bij de vleet waarbij kittens veel te vroeg weg worden gedaan zonder enten en wormkuur waardoor men eigenlijk bewust er voor zorgen dat de kittens ziek worden en of dood gaan. Ik blijf erbij. Als de politiek de BTW verlaagt op dierenartsen etc. verplichten dat katten van particulieren verplicht zijn om te laten helpen (daarom voordeel als de kosten van DA stukken lager is) dan kunnen we heel wat dieren leed besparen plus minder zwerfkatten en volle dierenasiels. Maar wat we absoluut niet moeten vergeten is dat de politiek eindelijk de wet moet veranderen over dieren. Dieren worden in de wet weg gezet als een ding. Dit is absoluut fout. Zij hebben ook gevoel, hart en voelen geluk en pijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.