Nieuws

In Nederland is in 2014 het totaal aantal gezelschapsdieren ten opzichte van 2010 met ruim 12 procent toegenomen tot 33,4 miljoen dieren. Dat blijkt uit de nieuwste versie van het rapport ‘Feiten en Cijfers van de Gezelschapsdierensector’, dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is geactualiseerd en uitgebreid. Voor de toename zijn vooral konijnen, zang- en siervogels en reptielen verantwoordelijk. Het aantal katten nam met 10% af, terwijl de hondenpopulatie gelijk bleef.

Aantallen per diersoort

Er worden momenteel ca. 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 0,2 miljoen fretten, 1,2 miljoen konijnen, 0,5 miljoen knaagdieren, 3,9 miljoen zang- en siervogels, 5 miljoen postduiven, 0,65 miljoen reptielen en ca. 18 miljoen aquarium- en vijvervissen als huisdier gehouden. Het percentage gezinnen dat een huisdier bezit ligt rond de 59%. In 18% van de huishoudens is een hond en in 23% een kat aanwezig.

Kosten voeding en verzorging

Naast de aanschafkosten van huisdieren liggen de gemiddelde jaarlijkse kosten voor voeding en verzorging bij de meeste  huisdieren rond de € 550. In totaal wordt in Nederland jaarlijks bijna € 2 miljard hieraan besteed. Dat is een daling van 6%  ten opzichte van 2010. De economische betekenis van gezelschapsdierensector in Nederland wordt geschat op ruim € 3 miljard en blijft daarmee gelijk ten opzichte van voorgaande jaren. De sector verschaft werkgelegenheid aan ongeveer 80.000 fte. De gezelschapsdierensector in Nederland is daarmee een belangrijke economische factor.

 

 

1 reactie op “Aantal huisdieren stijgt naar 33,4 miljoen

  1. […] See the article here: Aantal huisdieren stijgt naar 33,4 miljoen – Petfood Magazine […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.