Nieuws

De helft van de Golden Retrievers lijdt aan de erfelijke aandoening Ichthyosis. Dat stelt Dier&Recht. Daarnaast lijdt 22 procent van dit ras aan de erfelijke oogaandoening PRA, 20 procent aan een elleboogdysplasie en 15 procent aan een heupdyplasie. Dier&Recht wil daarom een rechtszaak tegen de fokkers beginnen.

Inteelt

“Dat zoveel Golden Retrievers ziek zijn, komt door inteelt en selectie op schadelijke uiterlijke kenmerken bij het fokken. Ichthyosis en PRA kunnen eenvoudig worden voorkomen door een DNA-test bij de ouders te doen, maar veel fokkers gebruiken deze test om commerciële redenen niet. Daarom willen wij een rechtszaak beginnen, om dit af te dwingen”, aldus Dier&Recht. Volgens de stichting is er naast commerciële redenen nog een andere reden om niet te testen: er zijn nog maar heel weinig Golden Retrievers die geen erfelijke aandoeningen hebben. “Zouden de rashondenvereniging en koepelorganisatie Raad van Beheer deze DNA-testen verplicht stellen, dan wordt de populatie van geschikte Golden Retrievers kleiner en de kans op inteelt groter.”  Volgens Dier&Recht is de oplossing eenvoudig: de honden wel op het DNA testen en tegelijkertijd de genetische variëteit vergroten door de Golden Retriever af en toe te kruisen met een ander ras. Dit is echter binnen de rashondenwereld onbespreekbaar. Men wil het ras, koste wat kost, raszuiver houden.

Crowdfunding

Het doel van de stichting is om op korte termijn deze ziektes uit te bannen. Zij zetten daarbij artikel 3.4 Besluit houders van dieren in, dat een verbod bevat op het fokken van gezelschapsdieren met een erfelijke aandoening. Om de rechtszaak te bekostigen is Dier&Recht een crowdfunding gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.