Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 honden en 2 van de 3 katten gebitsproblemen hebben, die bij de baasjes vaak onopgemerkt blijven. Verwaarloosde tand- en tandvleesproblemen kunnen echter leiden tot ernstige bloedingen en het uitvallen van tanden. “Daarom  is het voor veel baasjes heel nuttig om het gebit van hun hond of kat te laten controleren”, aldus dierenarts Marnix Lamberts, voorzitter van de Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde. “Gebitsverzorging is noodzakelijk omdat het voedingspatroon en het fysiek van huisdieren in de loop der jaren zijn veranderd in vergelijking met hun voorouders die in het wild leefden”.

Knaagdieren en konijnen

Niet alleen bij honden en katten, maar ook bij knaagdieren en konijnen is het belangrijk het gebit in de gaten te houden. De tanden horen netjes recht te staan en mogen niet te lang zijn. De kiezen moet een dierenarts bekijken. Deze dieren hebben tanden en kiezen die blijven doorgroeien en op elkaar afslijten tijdens het kauwen. Als ze niet goed afslijten, bijvoorbeeld door een verkeerde stand of te weinig ruwvoer, ontstaan er gebitsproblemen. Het dier eet dan slechter en kwijlt soms, waardoor de vacht bij de kin nat wordt.

Controle

Zo’n 800 vestigingen van dierenartsenpraktijken organiseren in de maand februari extra spreekuren en speciale acties om gebitsverzorging onder de aandacht te brengen. Op www.maandvandegebitsverzorging.nl kunnen huisdierbezitters op postcode zoeken welke dierenartsenpraktijken meedoen en welke acties er worden georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.