Nieuws

Protix ontvangt Agrofoodpluim

Maandelijks reikt gedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim uit aan een Brabantse ondernemer die met een innovatief concept bijdraagt aan de transitie naar een veilig, gezonde en duurzame agrofoodsector. Dit keer Protix uit Dongen. Protix kweek insecten voor diverse doeleinden o.a. voer voor kippen en vissen.

Protix heeft de Agrofoodpluim ontvangen uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling). Met deze aanmoedigingsprijs spreekt de provincie Noord-Brabant maandelijks haar waardering uit voor initiatieven die voorop lopen in innovatie en/of verduurzaming binnen de agrofoodsector. Protix ontvangt de Agrofoodpluim voor het bieden van een duurzaam en gezond alternatief voor het voeden van kweekvis en (pluim)vee en daarmee een zeer grote bijdrage levert aan het creëren van een circulaire economie.

Circulaire economie

Protix zet als eerste bedrijf ter wereld op een industriële schaal organische reststromen om in hoogwaardige insecteneiwitten en -vetten die geschikt zijn voor menselijke en dierlijke consumptie. Afvalstromen die voorheen uit onze voedselketen verdwenen of inefficiënt werden ingezet als compost, vormen nu een bron van eiwitten en vetten waarmee kweekvis en (pluim)vee op wereldwijde schaal kan worden gevoed. Hiermee levert Protix een zeer grote bijdrage aan het creëren van een circulaire economie, meent de provincie Noord-Brabant.

Duurzaam alternatief vismeel

Insecten blijken uitstekende vervanger voor vismeel, zodat ook overbevissing kan worden verminderd.
Eerste onderzoeken lijken er bovendien op te wijzen dat de vetzuren die in insecten zitten, waaronder laurinezuur, een antibacteriële werking hebben en de spijsvertering van de dieren kunnen bevorderen. Zo kunnen bijvoorbeeld kuikens op een natuurlijke manier hun weerstand verhogen en hebben daardoor minder snel antibiotica nodig.

Grote schaal

In augustus werd Protix uitgeroepen tot Tech Pioneer door het World Economic Forum voor haar bijdrage aan het creëren van een circulaire economie.

Na enkele jaren van ontwikkeling heeft het Nederlandse bedrijf nu technologie ontwikkeld die klaar is om op grote schaal internationaal te worden ingezet.

Haalbaarheid onderzocht

Kees Aarts: “In samenwerking met ZLTO heeft Protix onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het opzetten van een nieuwe keten op basis van insecteneiwit. Op dit moment is er genoeg interesse en potentieel om verder hierin te investeren. Protix biedt zodoende agrariërs de mogelijkheid deel te nemen aan ons initiatief, waarbij we de opfok van insecten decentraal inrichten. We bieden hen zo een alternatief voor de gangbare, traditionele bedrijfsmodellen in de agrarische sector die steeds verder onder druk komen te staan.”

De Agrofoodpluim

Brabant heeft de ambitie om in 2020 tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio’s van Europa te behoren waarbij gezondheid en welzijn van mens en dier geborgd zijn. Deze ambitie kan de provincie Noord-Brabant niet alleen waarmaken. Daarom zijn koplopers met innovatieve initiatieven van groot belang. De provincie zet koplopers in het zonnetje met de Agrofoodpluim. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling): “Protix is met haar insectenkweek een van de koplopers in de agrofood en een groot voorbeeld voor Brabant en de rest van de wereld. Daarvoor ontvangt Protix de Agrofoodpluim van februari 2016.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.