Nieuws

In het overzicht van vroegtijdige meldingen bij SecureFeed over de eerste vier maanden van 2016 overheerst aflatoxine B1. De 76 waarnemingen van verhoogde waardes van deze mycotoxine maken ruim een derde uit van het totale aantal van 211. Veel minder meldingen hebben betrekking op de mycotoxinen DON en ZEA. Daarnaast speelde begin dit jaar het incident met pesticiden in citruspulp.

Rusland en Brazilië

Het aantal vroegtijdige meldingen over aflatoxine B1 hangt samen met een groter aandeel van Rusland en Brazilië bij de herkomst van mais(bij)producten als (grondstof voor) diervoedermiddel. SecureFeed analyseert frequent de risico-indeling van herkomstlanden. Op basis van de analyses werd bijvoorbeeld uit voorzorg besloten om alle mais afkomstig van een zeeboot uit Roemenië als ongeschikt voor melkveevoeders te kwalificeren. De landen die de meeste meldingen voor aflatoxine B1 voor hun rekening namen waren Rusland (21), Brazilië (20), Oekraïne (12), Hongarije (9) en Roemenië (7).

Veel minder DON en ZEA

Het meldingenoverzicht bevestigt verder dat de mais van oogst 2015 van betere kwaliteit is dan die van 2014. De eerste vier maanden van 2016 kreeg SecureFeed één melding over een verhoogde waarde van DON en zes over ZEA. Daarmee zet de trend door die eind 2015 al zichtbaar werd.

In januari t/m april viel geen enkele melding in die categorie Calamiteit. Eén keer was de diervoeder- of voedselveiligheid in het geding. Bij een productiefout kwam premix Narasin, een coccidiostaticum voor vleeskippen, in konijnenvoer terecht. Dit resulteerde bij twee bedrijven in verhoogde uitval onder de konijnen.

Signaal

In genoemde periode ontving SecureFeed 123 meldingen in de categorie Signaal. Het betrof onder meer meldingen over te hoge waardes van pesticiden (5) en van het zware metaal arseen (2). Verder kwamen de volgende contaminanten vaker dan één keer voor: blauwzuur (3) dioxinen (2) en moederkoren (2).

SecureFeed kreeg 21 meldingen van niet-kritische salmonella’s. Dit zijn alle salmonella-serotypen, uitgezonderd de typen die de NVWA als kritisch benoemt (enteritidis, java, infantis, typhimurium, hadar en virchow). De salmonella’s werden aangetroffen in koolzaadschroot (10), sojaschroot (5), hemoglobinepoeder (4), zonnebloemzaadschroot en zonnebloemzaadschilfers. De stijging in het aantal meldingen van salmonella is typisch voor de herfst- en wintermaanden, waar condensvorming in productielijnen van eiwitrijke producten de uitgroei van salmonella in de hand werkt.

Alerts

SecureFeed classificeerde 48 meldingen als ‘Alert’. Het incident met pesticiden in citruspulp zorgde voor een sterke stijging in deze categorie meldingen. Dit incident is tekenend voor de problematiek die deelnemers ervaren met de inkoop van diervoeders van plantaardige oorsprong uit landen buiten de EU.

Van de 30 Alerts over pesticiden, hadden er 22 betrekkingen op het incident met citruspulp uit Brazilië en de VS waarover SecureFeed in maart en april berichtte. Na intensief overleg tussen betrokken ketenpartijen en een diepgaande risicobeoordeling, zijn alle betrokken partijen citruspulp weer vrijgegeven voor gebruik in diervoeding. Daarnaast waren er meerdere Alerts voor blauwzuur in lijnzaad (4x) en kritische salmonella’s in hemoglobinepoeder (5x).

Geweigerde vrachten

Bij de categorie ‘Geweigerde vrachten’ ging het in totaal om 40 gevallen, waarbij te veel vervuiling in de partij diervoeder zat (zoals insecten of plastic) of te veel bijmenging van andere, ongewenste grondstoffen. Ook waren er veel partijen met een afwijkende geur (muf of de geur van de vorige lading). In meer dan de helft van de gevallen betrof het partijen tarwe bij ontvangst werden geweigerd.

Risicoprofiel

SecureFeed gebruikt de informatie uit meldingen voor het actueel houden van het risicoprofiel van voedermiddelen en van het monitoringplan. Met de meldplicht leveren de (aspirant)deelnemers van SecureFeed een actieve bijdrage aan borging van de voeder- en voedselveiligheid. Zij waren dan ook de voornaamste bron van de meldingen (179). Andere bronnen waren leveranciers (27), GMP+ (2), de media (2) en laboratoria (1).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.