Nieuws

Om de gezondheid en het welzijn van dieren te waarborgen, vraagt de Sophia-Vereeniging het nieuwe kabinet om een minister van Dierenwelzijn aan te stellen. Daarmee wordt volgens de organisatie gehoor gegeven aan de maatschappelijke roep voor een samenleving waarin mensen respectvol omgaan met elkaar en met hun omgeving.

Het dierenwelzijnsbeleid in Nederland is volgens de Sophia-Vereeniging gestoeld op zo min mogelijk wettelijke regels. De sector bepaalt hoe er met dieren wordt omgegaan, terwijl daar economische motieven prevaleren.

Bescherming van dieren

Met een volwaardige bevoegdheid kan een minister van Dierenwelzijn zich inzetten voor adequate dierenbeschermende maatregelen en een strenge controle daarop. “Het uitgangspunt zou moeten zijn dat dieren een intrinsieke waarde hebben die beschermd moet worden”, zegt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Daarvan profiteren niet alleen de miljoenen dieren in de bio-industrie, de laboratoria, de bontfokkerijen en de entertainmentindustrie, ook huisdieren zouden er enorm bij gebaat zijn als zij door de wetgever niet meer enkel behandeld worden als een product waarmee winst te behalen valt.”

Belastingverlaging

Exemplarisch is de BTW die geheven wordt op diergeneeskundige handelingen. Voor huisdieren geldt het hoge tarief van 21 procent, omdat zij worden beschouwd als een luxeproduct. Volgens de Sophia-Vereeniging en zo’n 40.000 steunbetuigers is medische zorg voor dieren geen luxe maar noodzaak en zou het dierenwelzijn significant verbeteren door een belastingverlaging. “Tot op heden weigert de staatssecretaris dit verzoek, onder meer vanwege de inkomstenderving. Ook op het gebied van handel en fokkerij blijven dierenbeschermende maatregelen uit, omdat die de marktwerking en daarmee de economie in de weg staan”.

Voortrekkersrol

“Een beschaafd land zou niet moeten verdienen aan het lijden van dieren”, zo stelt de Sophia-Vereeniging in een brandbrief aan informateur Edith Schippers en de fractievoorzitters. “Wij verzoeken het nieuwe kabinet om een voortrekkersrol aan te nemen en de gezondheid en het welzijn van dieren in Nederland niet meer afhankelijk te laten zijn van economische motieven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.