Nieuws

Vanuit haar betrokkenheid bij veilige en gezonde huisdiervoeding heeft Fediaf, de Europese branchevereniging voor de huisdiervoedingsindustrie, een nieuwe expertpaper gepubliceerd met daarin essentiële informatie over de voedingsbehoeftes van oudere honden.

Het aantal oudere honden in relatie tot de totale hondenpopulatie neemt toe. “Het is absoluut noodzakelijk hun speciale behoeftes op voedingsgebied in acht te nemen”, adviseert Dr. Thomas Brenten, voorzitter van de ‘Nutrition & Analytical Science Group’ van Fediaf.

Nieuw document

“Goede voeding is essentieel en zorgt ervoor dat de inname van energie, eiwitten, mineralen en vitamines optimaal is afgestemd voor een goede gezondheid en een lang leven.” Om die reden heeft een groep deskundigen binnen Fediaf een nieuw document opgesteld met informatie over de voedingsbehoeftes van oudere honden. De publicatie voorziet zowel de industrie als het publiek van informatie.

Veranderende voedingsbehoeften

Het document bevat een uitgebreide collectie recente wetenschappelijke gegevens. De verschillen in levensverwachting van hondenrassen van verschillende groottes worden verklaard en er wordt uitgelegd op welke leeftijd een hond als ‘ouder’ moet worden beschouwd. “Leeftijd-gerelateerde veranderingen in cognitieve functies, gedrag, huid, spijsvertering, hart en bloedvaten, luchtwegen en een verminderde gewrichts- en botfunctie en urinewegproblemen zijn de meest voorkomende problemen bij oudere honden”, legt Dr. Brenten uit.

Juiste voeding

“Veel van deze problemen kunnen worden aangepakt met behulp van de juiste voeding. Een voorbeeld hiervan is dat een verminderde gewrichtsfunctie invloed kan hebben op het activiteitsniveau, met als gevolg een lagere energiebehoefte.”

Praktische adviezen

Het document geeft praktische adviezen aan huisdiereigenaren met betrekking tot het voeden van een oudere hond. Uitgelegd wordt hoe veranderingen in de spijsvertering de opname van voedsel beïnvloeden of hoe de textuur van voeding een belangrijke rol kan spelen. Bovendien kan ouderdom leiden tot een veranderend metabolisme en een aangepaste behoefte aan voedingsstoffen. Er moet bijvoorbeeld worden gezorgd dat oudere honden voldoende eiwitten, vezels, vetten, sporenelementen en vitamines binnenkrijgen.

Gratis download

De expertpaper getiteld ‘Nutrition of senior dogs’ vindt u op de website van Fediaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.