Nieuws

De groei van het aantal huisdieren (meer dan 140 miljoen honden en katten in de EU) is goed nieuws voor de Europese economie. Met een omzet van 36,5 miljard euro levert de zorg voor deze dieren hier een aanzienlijke bijdrage aan. Dat blijkt uit de meeste recente jaarcijfers van de European Pet Food Federation (Fediaf).

Alleen al de diervoederindustrie behaalde in 2017 een omzet van 20,5 miljard euro, een stijging van 1 miljard euro ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet van gerelateerde producten en diensten bleef stabiel op 16 miljard.

Werkgelegenheid

De nieuwe Fediaf-president Mechthild Exner-Herforth reageert: “Het belang van huisdierbezit blijkt wel uit de aanzienlijke directe en indirecte werkgelegenheid die hierdoor wordt gecreëerd. De diervoedersector is goed voor ongeveer 100.000 arbeidsplaatsen binnen de industrie. Daarnaast zorgen huisdieren voor naar schatting nog eens 900.000 banen in gerelateerde sectoren. Dit laatste betreft onder meer leveranciers aan de diervoederindustrie, ongeveer 200.000 Europese dierenartsen, 60.000 dierenspeciaalzaken, bedrijven die accessoires voor huisdieren maken, beurzen, dierentijdschriften, fokkers, dierenwelzijnsorganisaties en het transport van huisdieren.”

Populariteit

Uit de meest recente jaarcijfers van Fediaf blijkt duidelijk dat huisdierbezit onverminderd populair blijft in Europa. Naar schatting 80 miljoen Europese huishoudens bezitten minimaal één huisdier.

Katten blijven binnen Europese huishoudens het meest populaire huisdier. De populatie is stabiel met 74,4 miljoen katten binnen de EU en 102,7 miljoen katten in Europa en Rusland. De populariteit van honden groeit, met 66,4 miljoen honden in de EU (84,9 miljoen in Europa en Rusland) in 2017, in vergelijking met 63,7 miljoen honden (82,2 miljoen) in 2016.

Andere huisdieren

Voor wat betreft andere huisdieren is het aantal kleine zoogdieren en het aantal reptielen dat wordt gehouden licht gestegen. Het aantal siervissen (gemeten in het aantal aquaria) is met 9,4 miljoen relatief stabiel gebleven. Het aantal vogels dat als huisdier wordt gehouden, is echter met 10% afgenomen in de regio, waardoor de algehele populatie nu uitkomt op 35,4 miljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.