Nieuws

De gemeente Leeuwarden is na een uitgebreide selectieprocedure verkozen tot de meest diervriendelijke gemeente van Nederland. Op basis van 29 criteria die door stichting DierenLot samen met het ministerie van LNV zijn vastgesteld is de verkiezing uitgezet. Leeuwarden scoorde positief op 27 van de 29 criteria.

De gemeente Leeuwarden is volgens de jury vooral een positieve uitschieter dankzij een ambtenaar die door de hele gemeente heen verbindend werkt en insteekt op samenwerken.

Dierenwelzijn

“Doordat deze ambtenaar veel werkt met studenten van de Hogere Agrarische School Van Hall Larenstein, weet hij ook de jeugd te stimuleren om diervriendelijk aan de slag te gaan. Je merkt dat de passie er in Leeuwarden vanaf straalt en dat de gemeente met relatief weinig middelen en budget het optimale uit de mogelijkheden van dierenwelzijn benut”, aldus het juryrapport.

Top 3

Amsterdam en Rotterdam eindigden respectievelijk als tweede en derde. “Alle drie gemeenten hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel staan, hebben daar ook serieus aandacht voor met een goed doordacht dierenwelzijnsbeleid, voldoende mankracht, goede afstemming en budget. Daarnaast is het niet alleen maar goed op papier, maar ook in de praktijk; dierenwelzijn wordt ook regelmatig getoetst middels evaluaties en moties.”

Knelpunten

Volgens de jury zou je deze aspecten van grote steden als Amsterdam en Rotterdam ook mogen verwachten, maar zij tekent daarbij aan dat deze steden ook te maken hebben met meer knelpunten dan kleinere steden. “Denk aan zeer beperkte ruimte voor natuur, overlast van plaagdieren, agressieve honden in probleemwijken enzovoorts.”

Uitslag

  1. Leeuwarden
  2. Amsterdam
  3. Rotterdam
  4. Apeldoorn
  5. Zwolle
  6. Nieuwegein
  7. Tiel
  8. Zuidhorn
  9. Velsen
  10. Hoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.