Nieuws

Honden met de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) die graanvrije brokken aten, hadden iets ernstiger hartfalen, maar er werd een groter verschil gevonden met honden die een specifiek merk aten. Dat meldt voerwijzer.com op basis van onderzoek uitgevoerd door de American Veterinary Medical Association (AVMA).

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwde deze zomer voor een mogelijke connectie tussen graanvrije brokken en de hartaandoening DCM bij honden. DCM is een aandoening die honden kunnen krijgen door genetische afwijking, maar nu blijken ook honden van andere rassen en rasloze honden DCM te krijgen.

Graanvrije brokken

Veel van de honden met DCM die bij de FDA gemeld zijn, kregen graanvrije brokken. Toen de waarschuwing van de FDA in juli werd gepubliceerd, waren er 30 honden en 7 katten gerapporteerd aan de FDA. In een stuk van het Amerikaans hondenvoermerk Annamaet wordt genoemd dat er 77 gevallen gerapporteerd waren, waarvan 42 graanvrije voeding kregen.

Relatie

Het is onbekend bij wat voor specifiek merk de gevallen van ernstiger hartfalen werd geconstateerd, maar het gaat volgens het AVMA-onderzoek om het ‘most common’ graanvrije merk in Amerika. Het feit dat er een groter verschil werd gevonden met honden die een specifiek merk aten, geeft aan dat er een relatie is tussen voeding en de ernst van de hartaandoening DCM, maar dat het mogelijk meer met het merk te maken heeft dan met het graanvrij zijn.

Mogelijke oorzaak

De onderzoeksresultaten geven het idee dat voeding een oorzaak is in de ernst van de hartproblemen. Dit wordt volgens Voerwijzer.com versterkt door het feit dat bij alle zeven graanvrijgevoerde honden waarbij de voeding werd veranderd, het aantal hartafwijkingen verminderde. Vijf van de zeven honden gingen over op brokken met graan en twee gingen van Merk X naar een ander graanvrij merk. Het causale verband wordt nog extra ondersteund doordat twee honden uit hetzelfde huishouden, die beiden Merk X aten en geen familie van elkaar waren, beiden DCM hadden ontwikkeld.

Meer hierover op Voerwijzer.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.