Nieuws

Opmerkelijke petfoodrecalls in 2018

Het jaar 2018 kende in het buitenland een aantal opmerkelijke petfoodrecalls. Anton Beynen van Vobra Special Petfoods blikt terug op een aantal opmerkelijke recalls.

In de Verenigde Staten herleefde in 2017 de discussie over verwerking van geëuthanaseerde gezelschapsdieren in petfood. Een blikvoeder met het euthanasiemiddel pentobarbital had een vijftal honden vergiftigd, resulterend in productrecalls.

Pentobarbital

Begin 2018 bracht een Amerikaans tv-kanaal dat een blikvoedermerk positief testte voor pentobarbital. De overheid bevestigde de uitkomst en verordende een recall. Het ging om zeer lage, onschadelijke pentobarbitalconcentraties.    

Slokdarmverlamming

Vanaf juli 2017 zagen dierenartsen in Australië in toenemende mate honden met slokdarmverlamming. Het droogvoeder verdacht van de ziektegolf werd eind maart 2018 van de markt gehaald, waarna het aantal nieuwe gevallen scherp afnam.

De Universiteit van Melbourne postte op 18 december j.l. haar bevindingen. Het teruggehaalde voeder kon eenduidig worden aangemerkt als ziekteverwekker, maar voederanalyses identificeerden geen oorzakelijke gifstof. 

Mengfout

In de Verenigde Staten leidde een recente mengfout tot terughaalacties voor 15 merken droge hondenvoeders van 8 merkhouders. De voeders werden in dezelfde petfoodfabriek gemaakt. Na eten van één van de voeders, werd bij enkele honden braken en overmatig speeksel- en urineverlies vastgesteld.

Sommige voeders hadden 700-maal meer vitamine D dan de gedeclareerde hoeveelheid. Op 2 november j.l. werden de eerste twee recalls aangekondigd.

Bronnen

Beynen A.C. Pentobarbital in petfood. Petfood Magazine 2018; Nr 4: 28-29.
Beynen A.C. Ionoforen en accidentele petfoodcontaminatie. Dier-en-Arts 2019; Nr 1/2: 16-17.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.