Nieuws

De voerbakken van huisdieren worden steeds vaker gevuld met glutenvrije hondenbrokken en biologisch kattenvoer. Dat concludeert dierenspeciaalzaakketen Pets Place op basis van de omzetverdubbeling van de verkoop van natuurlijke dierenvoeding in vergelijking met 2015.

Komend jaar zullen er naar verwachting meer dan een miljoen natuurlijke dierenmenu’s bij de keten over de toonbank gaan.

Omzetstijging

Afgelopen jaar maakten de ‘natuurlijke varianten’ 38% van de totaalomzet dierenvoeding van Pets Place uit. Drie jaar geleden was dat nog 21%. “Mensen worden niet alleen kritischer op wat ze zelf binnenkrijgen, maar ook op de herkomst, het gebruik en de verwerking van het voer voor hun huisdier”, aldus Ard Malenstein, directeur van IJsvogel Retail waartoe Pets Place behoort.

Trend

De omzetstijging is in lijn met de trend van de humanisering van het huisdier. Malenstein: “Honden en katten worden steeds meer beschouwd als onderdeel van het gezin. En ze worden ook zo behandeld, ook wat voeding betreft. Daardoor worden producenten gedwongen anders te gaan kijken naar hun producten en de manier waarop deze worden vervaardigd.”

Natuurlijke voeding

Onder de verzamelnaam natuurlijke voeding wordt voeding verstaan waar geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Binnen het segment is er een keur aan variaties, zoals het gebruik van fruit, kruiden en groenten of het gebruik van biologisch vlees of vis met een MSC-keurmerk.

Herkenbaarheid

Een groot deel voor de voor huisdieren beschikbare graan- of glutenvrije producten valt eveneens onder de noemer ‘natuurlijk’. “Over het algemeen zien wij een trend dat de ingrediënten herkenbaarder worden en dat duidelijker naar de consument wordt gecommuniceerd wat er in de voeding zit”, aldus Malenstein.

Bewustwording

Malenstein verwacht dat de trend zich in de toekomst zal voortzetten. “Die bewustwording neemt alleen maar meer toe in onze branche en niet alleen op het gebied van voeding”, licht de directeur toe. “De eerste biologisch afbreekbare verpakkingen van hondenvoer zijn al op de markt en ook houtkorrels voor de kattenbak winnen aan populariteit. Die kunnen zo de biobak in.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.