Nieuws
Foto: NVWA

Na een harde Brexit kunnen reizigers hun hond, kat of fret waarschijnlijk na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk niet meer zomaar mee terug nemen naar Nederland of naar andere landen van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwt de NVWA.

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart 2019 verlaat, krijgen reizigers waarschijnlijk te maken met invoercontroles als zij vanuit het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie weer binnenkomen met hun gezelschapsdier.

Vereisten

Reizigers die na de Brexit met hun hond, kat of fret de Europese Unie binnenkomen moeten zorgen dat het dier een microchip en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) heeft. De rabiësvaccinatie hoort in een geldig Europees dierenpaspoort te staan. De microchip, rabiësvaccinatie en het Europees dierenpaspoort zijn nu ook al verplicht.

Bloedtest

Naast deze huidige eisen zal de Europese Unie waarschijnlijk de extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten een bloedtest moeten hebben ondergaan voordat zij de Europese Unie binnenkomen. Uit deze test blijkt of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Deze bloedtest moet worden uitgevoerd door een dierenarts, minimaal 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. De resultaten van de bloedtest moeten ook in het Europese dierenpaspoort staan.

Controle

De Douane of de NVWA controleert of dieren voldoen aan de invoereisen. Als een dier niet aan de invoereisen voldoet, moet het dier na binnenkomst in Nederland in quarantaine worden gezet. Hoewel het momenteel nog onduidelijk is of de EU de bloedtest daadwerkelijk verplicht stelt, is het zeer waarschijnlijk dat deze invoereis na de Brexit zal gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.