Nieuws

Aan de voedingsstof water bij huisdieren wordt vaak te weinig aandacht gegeven. Dat zegt de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG).

“Over het algemeen is er genoeg aandacht voor voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines die huisdieren nodig hebben in een compleet en uitgebalanceerd dieet. De voedingsstof water verdient echter minstens zoveel aandacht”, zegt de NVG.

Behoefte

Een hond heeft, met temperaturen boven de 20 graden, minimaal 20 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.  

Bron: NVG

Essentieel

Water is essentieel voor het lichaam, wil het optimaal kunnen presteren en helpt het lichaam bij de temperatuurbeheersing. Zonder water zijn alle andere genoemde voedingstoffen nutteloos. Water is namelijk noodzakelijk voor de vertering, waardoor deze stoffen kunnen worden geabsorbeerd. Ook bij de uitscheiding van stoffen is water nodig.

Kans op uitdroging

Water is zo belangrijk dat een tekort aan water veel sneller zichtbaar is dan een tekort aan de meeste andere voedingsstoffen. Bij een verminderde inname van water of bij toegenomen vochtverlies (bij diarree, braken of oververhitting) zijn de effecten zichtbaar als tekenen van uitdroging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.