Nieuws

Om dierenwelzijn op gemeentelijk niveau een positieve boost te geven, organiseert Stichting DierenLot dit jaar wederom de verkiezing voor de Diervriendelijke Gemeente van het jaar. Vorig jaar won gemeente Leeuwarden deze titel van stichting DierenLot.

Welke gemeente heeft dierenwelzijn echt als aandachtspunt opgenomen? Welke gemeente heeft een dierenwelzijnsbeleid en iemand aangesteld met dierenwelzijn in het takenpakket die ervoor zorg draagt dat het beleid daadwerkelijk goed wordt uitgevoerd?

Bekendmaking

De gemeente die op deze aspecten opvalt, of de grootste stappen heeft gezet, kan aanspraak maken op de titel Diervriendelijke Gemeente van 2019. De winnende gemeente wordt op 9 november bekend gemaakt en gehuldigd tijdens het Landelijke Congres Dierenhulpverlening van DierenLot.

Werkwijze

Alle Nederlandse gemeenten zijn per brief aangeschreven en kunnen zichzelf nomineren. Ook de dierenhulporganisaties in Nederland worden gevraagd om hun input te leveren voor deze verkiezing. Het Nederlands publiek mag ook zijn  favoriete diervriendelijke gemeente aandragen.

Jurering

Uit alle genomineerde gemeenten worden op basis van een lijst van diervriendelijke criteria de 10 meest diervriendelijke gemeenten gekozen. Daarna zal een jury bestaande uit professionals in de dierenwelzijnssector na een verdiepend onderzoek de uiteindelijke top 3 bepalen.

Trend

Met Leeuwarden als eerste winnaar heeft DierenLot naar eigen zeggen een trend gezet in meer aandacht voor dierenwelzijn. “Een aantal gemeenten hebben daadwerkelijk contact gezocht met Leeuwarden om lessen te leren en binnen de eigen gemeente ook dierenwelzijn beter op de kaart te zetten. Wij zijn er trots op dat deze verbanden al in het eerste jaar zijn ontstaan en verwachten dat meer gemeenten zullen volgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.