Nieuws

De Chinese markt biedt grote kansen voor Nederlandse huisdiervoeding. Dat zegt branchevereniging Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG).

Zo’n 20 producenten van huisdiervoeding kwamen onlangs bijeen om zich te laten informeren over de afzetmogelijkheden in China.

China

Volgens NVG zijn er op dit moment in de Chinese huishoudens ruim 99 miljoen honden en katten te vinden. Een stijging van 8,4% ten opzichte van 2018. Dit aantal stijgt komende periode door naar zo’n 100 miljoen.

Honden zijn daarbij in de meerderheid met een aandeel van 55%. Ruim driekwart van de honden- en kattenbezitters is jonger dan 35 jaar en daarbij is 80 tot 90% vrouw.

Cijfers

Aan de zorg voor deze dieren (o.a. voeding en medische zorg) wordt jaarlijks ruim 202 miljard RMB (= 25 miljard euro) besteed. Een stijging van 18,5% ten opzichte van vorig jaar. Gemiddeld spenderen Chinese honden- en katteneigenaren ruim 5.500 RMB (= 700 euro) per jaar aan hun huisdier. Hierin bestaan wel grote verschillen tussen eigenaren in grote steden, middelgrote steden en het platteland.

Nederland

Ter vergelijk: in Nederland heeft bijna de helft van alle huishoudens een huisdier. In totaal gaat het hier om zo’n 25 miljoen huisdieren, waarbij het grootste deel bestaat uit katten (bijna 24%) en honden (bijna 18,5%), gevolgd door vissen (bijna 9%), konijnen (bijna 5%) en hamsters (ruim 4%).

Eisen

Nederlandse producenten die de Chinese markt opgaan, moeten rekening houden met een reeks aan vereiste erkenningen en registraties, lichtte Tjeerd den Hollander (Way2Trade) toe. Niet alleen het exporterende land, maar ook het bedrijf dat zich op de Chinese markt begeeft, moet worden erkend via GACC (Ministerie voor Markt Regulering).

Registratie

Daarnaast moeten alle producten en recepten worden erkend via MARA (Ministerie van Landbouw). Bovendien moeten de productnamen worden geregistreerd. Elke 5 jaar vinden inspecties plaats vanuit de Chinese overheid. Van de exportbedrijven vraagt dit ook om de nodige kennis op het gebied van hygiëne- en ingrediëntendeclaraties.

Veilige voeding

Het welzijn van huisdieren wordt mede bepaald door uitgebalanceerde voeding. Het vergt wetenschappelijke kennis en ervaring om huisdieren van deze juiste voeding te voorzien. Als brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van huisdiervoeding maakt NVG zich sterk voor het ontwikkelen, produceren en leveren van veilige en goede voeding voor huisdieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.