Nieuws

Bij een hond in Nederland zijn antistoffen tegen Covid-19 aangetroffen. Dat betekent dat de hond het nieuwe coronavirus heeft gehad. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De eigenaar van de hond is Covid-19 patiënt. De hond had ademhalingsproblemen en is op 30 april jl. geëuthanaseerd vanwege verergering van de klachten. Het is niet bekend of de ademhalingsproblemen van de hond het gevolg waren van een infectie met SARS-CoV-2 of ten gevolge van ander lijden.

Bevinding niet nieuw

De vondst van een met Covid-19 geïnfecteerde hond is voor Nederland nieuw, maar de bevinding dat honden besmet kunnen worden is dat niet. Eerder werden in Hong Kong twee honden positief getest.

Om een goed beeld te krijgen van Covid-19 verdenkingen bij dieren en testuitslagen bij dieren, worden dierenartsen en laboratoria gevraagd om positieve testuitslagen bij de NVWA te melden.

Advies

Hoewel de kans klein is dat gezelschapsdieren besmet raken met Covid-19, is het volgens de minister verstandig om bij Covid-19 klachten intensief contact met huisdieren te vermijden (niet knuffelen of laten likken).

Het algehele advies blijft staan om wanneer het dier ernstige benauwdheids- en /of diarreeklachten heeft, telefonisch contact op te nemen met de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.