advertorial

Geef je huisdier de juiste voeding

Een kat of een hond die goed in zijn vel zit, is actief en heeft een glanzende vacht. De basis van zo’n gezond beestje is zijn voeding, maar wat is de juiste voeding?

De juiste voeding is voeding dat goed verteerbaar is. Het moet door de maag goed worden verdragen, en dat lees je af aan de ontlasting die stevig is. Daarnaast moet het de juiste voedingsstoffen bevatten. Als eenmaal de juiste voeding is gevonden is het belangrijk daar niet zonder reden vanaf te wijken. Wisseling van eten en de samenstelling daarvan kan diarree of andere klachten veroorzaken.

De juiste voeding is enorm belangrijk voor een kat of een hond om een gezond en actief leven te kunnen leiden. Op die manier heb je zelf het meeste plezier van jouw huisdier. Ga daarom niet zelf experimenteren met voeding als zich problemen voordoen. Raadpleeg daarvoor altijd een deskundige.

Als je je kat of hond goed kent, zie je al snel of het beestje wel of niet goed in zijn vel zit. Bij maag- en darmaandoeningen en spijsverteringsproblemen kun je het beste gerichte voeding geven. Raadpleeg eerst een dierenarts die onderzoekt wat het onderliggende probleem is. Als de kat of hond overgeeft en diarree heeft, niet wil eten of juist veel gaat eten, gewicht verliest, bloed of slijm bij de ontlasting heeft, is dat zeker aan te raden. De dierenarts kan het probleem onderzoeken en eventueel een gericht dieet adviseren. We lopen het eetpatroon van een kat en een hond even langs.

Jonge katten hebben een gevoelige maag

Het is belangrijk op de verpakking te lezen wat past bij een kat, bijvoorbeeld qua leeftijd. Jonge katten zijn energiek en daar moet de voeding op afgestemd zijn. Een kat vanaf twee maanden kan prima droge brokjes eten, mits deze speciaal voor kittens zijn ontwikkeld. Ze hebben nog een gevoelige maag. Zulk voer bevat onder meer prebiotica om de darmflora te ondersteunen en het immuunsysteem te versterken.

Hoe vaak een kat per dag eten moet krijgen, daar zijn de meningen nogal over verdeeld, maar experts zoals dierenartsen adviseren twee keer per dag. De hele dag door kunnen eten is niet goed, zeker niet als het een veelvraat is, dan wordt de kat daar alleen maar dik van.

Als een kat veel verhaart en last heeft van dunne ontlasting, gaat het niet goed. Let erop dat de kat niet iets verkeerds heeft gegeten. Soms snoept het dier van iets wat niet goed voor een kat is, zoals taart of chocolade. Dat laatste wil nog wel eens gebeuren. Ze worden er ziek van en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Zo blijft de hond gezond

Kies voor een hond altijd voor kant-en-klaar voer, zodat het zeker is dat het uitgebalanceerd is en rijk is aan alle nodige voedingsstoffen. Voor een hond is het goed om de maaltijden afgemeten over de dag te verdelen. Denk aan twee of drie keer een maaltijd op een dag, die bestaan uit droogvoer en nat voer. Het is belangrijk om te kiezen voor droogvoer in de vorm van brokken met een juiste hoeveelheid vocht.

Geef één keer per dag nat eten. Dit is bovendien bederfelijker en mag niet de hele dag blijven staan. Honden vinden dit vaak de lekkerste maaltijd van de dag. Het nadeel van dit voer is dat het tandplak en tandsteen kan veroorzaken. Juist daarom is de combinatie met droogvoer en bijvoorbeeld kauwsticks belangrijk.

Als de hond niet eten wil

Als je hond niet eet, dan weet je dat er iets niet in orde is. Ga dan niet zelf experimenteren met voeding, maar raadpleeg de dierenarts. Andere voeding kan de maag van het dier (nog meer) in de war brengen.

De ene hond is echter actiever dan de andere of heeft een snellere stofwisseling met als gevolg dat het belangrijk is de hond goed te kennen om de hoeveelheid eten in te kunnen schatten. Bovendien eten kleine rassen anders dan grotere rassen. Kies daarom voor de juiste voeding, zodat de kans op over- of ondergewicht het kleinst is. Voor grotere hondenrassen geldt dat de hond beter niet te actief is als hij net gegeten heeft, in verband met een mogelijke maagkanteling.

Vaak laten mensen zich ervan weerhouden om de wat duurdere voeding voor hun kat of hond te kopen, maar uiteindelijk is dat niet echt duurder, omdat het dier er veel eerder door verzadigd is. Er wordt minder van gegeten. Dat betekent dat je langer met het voer doet.

Dit artikel betreft commerciële content en valt buiten de verantwoording van de redactie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.