Nieuws

Onrust over aanpassing Wet Dieren

kater guus

“Een 10 op de Schaal van Vaag en Onuitvoerbaar”, zo omschrijft Dibevo het aangenomen amendement van de Partij voor de Dieren waarin de Wet Dieren wordt aangepast. Die aanpassing is gemaakt met het oog op beter welzijn van productiedieren, maar de letterlijke tekst is volgens de brancheorganisatie in potentie de doodsteek voor de gehele huisdierenbranche.

Uiteraard wil ook de huisdierenbranche dat dierenonwelzijn wordt voorkomen. “Maar dierenonwelzijn ontstaat pas als een dier niet zijn essentiële gedrag kan uitoefenen”, zegt Dibevo in een persbericht. “Een konijn heeft behoefte aan een hol, maar niet aan het graven daarvan. De behoefte aan een hol kan ook prima ingevuld worden met een geschikt binnenhok zo lang dat maar veilig en donker is.”

Beeldvorming

“Veel mensen hebben een volkomen vertekend beeld van de natuur, een soort Disneybeeld”, zegt Dibevo-voorzitter Gijs van den Assum. “Natuur is de plek waar een diersoort kan overleven, maar lang niet altijd de plek waar het dier ook het liefst zou zijn. Wilde dieren kunnen overleven in de natuur en zijn ook geëvolueerd om in die natuur te passen, maar dat betekent niet dat de natuur daarom de optimale leefomgeving is voor het individuele dier. Dat vergeten mensen vaak als ze het over ‘natuurlijk gedrag’ hebben.”

Oproep

Dibevo is teleurgesteld in de Eerste en Tweede Kamer en noemt het ontluisterend dat “dit soort ultravage wetswijzigingen überhaupt worden aangenomen en dan ook nog zonder kennis van zaken of na te denken over de consequenties.”

Van den Assum: “Het kalf is opeens verdronken en pas nu kijken de Kamers over de rand van de put. Het is niet om aan te zien. En dat terwijl het voortbestaan van onze sector in gevaar is. Dit moet echt worden rechtgezet.”

Update

De lobby vanuit onder andere Dibevo lijkt zijn vruchten af te werpen. LNV-minister Carola Schouten liet donderdag in het Tweede Kamerdebat doorschemeren dat de aanpassingen waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor huisdiereigenaren, zo citeert Dibevo Schouten:

“De wetswijziging die er lag, liet het open en ik hoor nu dat de Kamer zegt dat het niet gaat over gezelschapsdieren. Ik zal zorgen dat dit punt wordt meegenomen in de analyse. Als de Kamer daar straks gelijk boter bij de vis kan leveren hebben we die kou uit de lucht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.