Nieuws

Portugese wetenschappers hebben in verschillende soorten hondenvoer antibioticaresistente enterokokken gevonden. De onderzoekers concluderen dat hondenvoer wereldwijd een over het hoofd geziene oorzaak van de toenemende antibiotica-resistentie kan zijn. Dat schrijft Dibevo.

De onderzoekers analyseerden 55 monsters van hondenvoer (zowel nat, droog als rauwvoer) van 25 verschillende merken die zowel nationaal als internationaal verkrijgbaar zijn. Ruim de helft van de monsters bevatte de bacterie enterokok. 

Rauw voer

Opvallend is dat onderzoekers in alle monsters van rauw hondenvoer multiresistente enterokokken aantroffen, en in slechts 3 van de niet-rauwe monsters. Maar wat volgens de onderzoekers met name verontrustend is, is dat meer dan 40% van de gevonden bacteriestammen resistent bleek te zijn tegen meerdere soorten antibiotica.

Bovendien was bijna een kwart resistent tegen linezolid; een antibioticum dat als laatste redmiddel bij ernstige infecties wordt ingezet, wanneer andere medicijnen falen.

Verspreiding

De onderzoekers geven aan dat de antibioticaresistente bacteriën zich mogelijk via hondenvoer kunnen verspreiden naar mensen door direct contact met de hond, hun voedsel of uitwerpselen. En dus concluderen de onderzoekers dat hondenvoer wereldwijd weleens een over het hoofd geziene oorzaak van de toenemende antibiotica-resistentie kan zijn. 

Nederland

Overigens is het volgens Dibevo niet zo dat deze bevindingen per definitie een op een zijn door te vertalen naar de Nederlandse markt, omdat de wet- en regelgeving rondom de productie van hondenvoer hier strikter is dan in Portugal. 

“Maar we moeten zeker oplettend zijn en ons bewust zijn van mogelijke ontwikkelingen in de toekomst, zodat wij gepaste maatregelen kunnen nemen”, aldus de branchevereniging op haar website.

Aanleiding

Het onderzoek werd uitgevoerd om erachter te komen of voedsel voor huisdieren een potentiële bron van verspreiding van antibioticaresistente bacteriën is. Bacteriën zijn namelijk steeds vaker resistent voor antibiotica wat zou kunnen betekenen dat sommige infecties op den duur niet meer te behandelen zijn met de antibiotica van nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.