Nieuws
Baasje met hond
Foto: Shutterstock

Vier op de vijf huisdierbezitters in Nederland stelt dat een huisdier zorgt voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder duizend Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Nestlé Purina.

Opvallend is dat ook Nederlanders zonder huisdier zich hierbij aansluiten, ruim 60% verwacht dat zij een positief effect ervaren op hun lichamelijke en mentale gezondheid bij het hebben van een hond of kat.

“Eigenlijk zijn de percentages voor allebei de groepen bijzonder hoog”, zegt Anya Pieroen van Nestlé Purina. “Bijna tweederde van de mensen zonder hond of kat ziet het voordeel van een huisdier voor hun gezondheid. Dit geeft goed de grote impact weer die huisdieren hebben op mensen.”

Eenzaamheid

Van de huisdierbezitters geeft 40% aan dat hun huisdier voorkomt dat zij in een sociaal isolement belanden. 15% van de niet-huisdierbezitters veronderstelt dat dit bij hen het geval zou zijn. “Een kwart van de niet-huisdierbezitters zegt dat een hond of kat ervoor zou zorgen dat zij meer mensen ontmoeten. Dat zijn bij elkaar een heleboel Nederlanders”, zegt Pieroen.

“Als maatschappij hebben we de laatste jaren te maken met een enorm eenzaamheidsprobleem. Mede door de pandemie wordt dit probleem steeds groter. Het is goed nieuws dat nu blijkt dat de aanwezigheid van een huisdier 15% van de Nederlanders uit hun sociaal isolement kan halen en zo een maatschappelijk probleem helpt oplossen.”

Geluksgevoel

Huisdieren blijken daarnaast van grote invloed op het eenzaamheids- en geluksgevoel bij huisdierbezitters. Driekwart van de Nederlanders in het bezit van een huisdier geeft aan dat hun hond of kat hen minder eenzaam laat voelen. Eenzelfde percentage geeft aan dat de hond of kat hen zelfs gelukkiger maakt in het leven.

Initiatieven

Meer Nederlanders stimuleren een huisdier te nemen is echter niet dé oplossing voor het eenzaamheidsprobleem, meent Pieroen. “Ik pleit niet voor het massaal aanschaffen van huisdieren. In Nederland zijn op dit moment al ongeveer twee miljoen honden en drie miljoen katten. Wel is het belangrijk te belichten dat mensen gezonder worden in lijf en tussen de oren als zij met een dier in contact komen.”

“Aandacht voor de talloze initiatieven waarbij mensen aan een huisdier worden gekoppeld als oppas of voor adoptie, of voor programma’s waarbij honden mee kunnen naar de werkplek, is al een stap in de goede richting.”

Lees ook: Purina lanceert derde editie accelerator-programma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.