Nieuws

Door de hoge inflatie en de stijgende energierekening komen steeds meer huishoudens in de financiële problemen. Hierdoor is een toenemend aantal huisdierbezitters niet in staat om de kosten voor hun huisdier te betalen. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft de afgelopen maanden al tientallen mails met noodkreten ontvangen en dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Het LICG en Dactari Dierenartsencoöperatie luiden de noodklok.

Hogere kosten voer en verzorging

De kosten voor voer en verzorging van het huisdier zijn de laatste tijd gestegen. Dit maakt het voor huisdierbezitters met weinig geld al moeilijk om rond te komen. Als er dan ook nog onverwachte dierenartskosten voor onderzoeken of een operatie bijkomen is dat voor deze mensen vaak niet meer op te brengen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat mensen vanuit de goedheid van hun hart de zorg voor een huisdier overnemen, bijvoorbeeld als de oorspronkelijke eigenaar er niet langer voor kan zorgen. Deze mensen realiseren zich soms onvoldoende dat je niet alleen de dagelijkse zorg voor een dier krijgt, maar ook een, soms zware, financiële verplichting.

Zorgen en stress

Uit de mails die het LICG ontvangt blijkt dat het niet meer goed kunnen zorgen voor een huisdier veel zorgen en stress met zich meebrengt. Mensen zijn vaak wanhopig en in het ergste geval is men genoodzaakt om afstand te doen van een dier. Het niet geven van de nodige zorg aan een huisdier is niet alleen ellendig voor de eigenaar en het dier, maar het is bovendien strafbaar.

Lijst met hulporganisaties

Er zijn in Nederland diverse hulporganisaties actief die kunnen helpen bij (acute) problemen. Het LICG heeft op de website een lijst van minimadierenartsen, dierenvoedselbanken en stichtingen die landelijk en regionaal hulp kunnen bieden. Waarschijnlijk is het aantal mensen dat geholpen kan worden door deze liefdadigheidsinstellingen echter slechts een druppel op de gloeiende plaat, denkt het LICG. Ook zijn er gemeenten in Nederland met speciale regelingen voor minima met huisdieren. Het LICG en Dactari zien graag dat álle gemeenten goed nadenken over hulp aan huisdierbezitters ter voorkoming van dierenleed.

Probleem wordt groter

Het LICG vreest dat de problemen deze winter alleen maar gaan toenemen. De verwachting is dat de kosten voor levensonderhoud voorlopig blijven stijgen. Dat betekent dat er minder geld overblijft voor goede zorg voor huisdieren. Het gaat dan niet alleen om zorg voor honden, katten of konijnen; mensen met een aquarium of terrarium zullen de hogere energiekosten ook direct in hun portemonnee gaan voelen.

Overleg met dierenarts

Dierenartsen zien nu al dat eigenaren een bezoek aan de dierenarts uitstellen totdat het ‘echt niet meer gaat’. Guido Camps, dierenarts en bestuurslid van het LICG: “Dat is niet eerlijk voor je dier en kan ook nog zorgen dat de kosten op langere termijn hoger uitvallen. Denk aan bezuinigen op castratie of sterilisatie, dat scheelt nu kosten, maar voor je het weet word je verrast met een nestje kittens en bijbehorende kosten”. Ook dierenartsenpraktijken lopen tegen hogere kosten aan door de inflatie en energieprijzen. “Zij kunnen dus ook niet ineens hun werk goedkoper doen, maar je kunt wel als eigenaar overleggen met je dierenarts wat er mogelijk is binnen de financiële ruimte die je hebt”, aldus Camps.

Ziektenkostenverzekering

Het LICG adviseert al jaren dat het belangrijk is dat mensen een ziektekostenverzekering voor hun dier afsluiten of zelf zorgen voor een spaarpotje. Camps: “Helaas komen veel mensen momenteel toch in de moeilijkheden en is een oplossing voor acute problemen niet gemakkelijk. Soms kan er een betalingsregeling met de dierenarts worden afgesproken, maar vaak wordt er een contante (aan)betaling gevraagd. Bestaande hulporganisaties voor minima nemen vaak geen nieuwe aanvragen meer aan, omdat ook zij beperkte budgetten hebben”.

Het LICG heeft een artikel met tips en adviezen voor huisdiereigenaren met een kleine beurs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.