Nieuws

In de afgelopen jaren is in Amerika een toenemend aantal voeders en snacks voor huisdieren teruggeroepen als gevolg van Salmonella-besmetting. Dit laat zien dat het niet alleen menselijk voedsel betreft dat is onderworpen aan voedselvergiftiging. In een artikel in de New York Times waarschuwt een dierenarts van het Amerikaanse Centers for Disease Control en Prevention (CDC) dat voeders voor gezelschapsdieren die besmet zijn met Salmonella niet alleen dieren ziek kunnen maken die de voeders consumeren, maar ook de mens die het voer bereid.

Handen wassen

“Het probleem van Salmonella in snacks en voeders voor huisdieren, en zelfs in supplementen zoals vitamines, is iets waar mensen zich zich bewust van moeten zijn,” zegt Casey Barton Behravesh, veterinair epidemioloog bij de CDC. “Het is belangrijk voor mensen om te weten dat ze na het voeden van hun huisdieren, ze hun handen moeten wassen, in het bijzonder voordat ze voedsel of babyflessen bereiden of voordat ze eten.”

Droogvoer

In 2010, meldde het CDC dat vanaf 2006 tot 2008, bijna 80 mensen, onder wie 32 kinderen jonger dan twee, waren besmet met Salmonella na het in contact komen met droog honden- en kattenvoer. Dat was ook de eerste keer dat droogvoer besmet bleek te zijn.

Besmetting

Droogvoer voor gezelschapsdieren wordt vaak verwarmd tot hoge temperaturen om bacteriën te doden, voordat het product in brokken wordt gevormd. De besmetting kan optreden in verschillende productiestappen als het voedsel wordt geproduceerd onder niet-steriele omstandigheden, zeggen dierenartsen. Natte voeders voor gezelschapsdieren zijn vacuüm verpakt en gesteriliseerd, maar kunnen worden besmet na het openen als het materiaal niet goed wordt opgeslagen. Varkensoren en rauw vlees kunnen besmet zijn door het karkas zelf, omdat deze producten niet zijn gekookt.

Voedselvergiftiging

In de gedocumenteerde uitbraken bij mensen en huisdieren die werden gevoerd met besmet voer werden vaak geen zichtbare tekenen van voedselvergiftiging vertoond. Bovendien kon voerverontreiniging niet worden gediagnosticeerd door een dierenarts. De symptomen van voedselvergiftiging bij huisdieren zijn vergelijkbaar met die in mensen, met inbegrip lethargie, koorts, braken en bloederige diarree.

1 reactie op “Waarschuwing voor Salmonella-besmeting via huisdiervoeders

  1. meike van den haak schreef:

    Volgens mij is dit informatie uit Amerika. Ik las het net op petfoodindystry. De informatie lijkt me niet relevant voor de Europese markt, aangezien hier de regels scherper zijn en zo goed als geen problemen zijn (weinig recalls). Of zie ik dat verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.